Kemunduran perjalanan HK untuk menjejaskan pelonggaran perjalanan Macau: penganalisis
Uncategorized

Kemunduran perjalanan HK untuk menjejaskan pelonggaran perjalanan Macau: penganalisis

Berita Selasa bahawa Hong Kong melanjutkan sehingga 7 Julai tarikh akhir untuk menamatkan peraturan kuarantin selama 14 hari untuk ketibaan dari Macau, tanah besar China dan Taiwan adalah “mengecewakan” bagi Macau dan boleh Judi Bola Online melambatkan sekurang-kurangnya sebulan. usaha untuk memulihkan industri pelancongannya, kata JP Morgan Securities (Asia Pasifik) Ltd dalam satu nota. Keputusan oleh kerajaan Hong Kong dibuat di tengah-tengah wabak baharu Covid-19 di bandar itu.

“Ini adalah kekecewaan bagi mereka yang menunggu ‘gelembung perjalanan Greater Bay Area’ untuk bermula pada bulan ini, termasuk kami,” tulis penganalisis pada Selasa DS Kim, Derek Choi dan Jeremy An. Mereka kemudiannya merujuk kepada skim yang berpotensi untuk melonggarkan pergerakan perjalanan antara wilayah Guangdong di tanah besar, Hong Kong dan Macau.

“Masih ada peluang (sangat) kecil bahawa Macau dan Guangdong boleh meneruskan terlebih dahulu untuk membuka sempadan dengan langkah-langkah perlindungan tertentu (contohnya, keputusan ujian negatif untuk Covid-19), tetapi mungkin munasabah untuk menganggap gelembung perjalanan tidak akan berlaku. sehingga 7 Julai, kerana kerajaan China mungkin memilih untuk tidak Slot Kakek Zeus melayan kedua-dua SAR secara berbeza, pada pandangan kami,” tambah pasukan JP Morgan.

Institusi itu menambah: “Kami fikir Macau mengalami ‘kerosakan cagaran,’ kerana ia telah bebas Covid-19 selama 55 hari.”

Macau tidak mempunyai kes Covid-19 sejak awal April. Kesemua 45 pesakit yang disahkan telah dikeluarkan dari penjagaan hospital, dan bandar itu tidak mencatatkan kematian akibat penyakit itu.

Walau bagaimanapun, perjalanan antara Macau dan Hong Kong masih tertakluk kepada tempoh kuarantin selama 14 hari di setiap arah. Penduduk tanah besar Totobet SDY yang memasuki Macau tidak mempunyai sekatan kuarantin, tetapi mereka yang ingin kembali ke tanah besar selepas lawatan ke Macau kini tertakluk kepada keperluan kuarantin 14 hari.

Terdapat juga sekatan am dalam pengeluaran visa oleh pihak berkuasa China untuk warga tanah besar untuk pergi ke Macau dan Hong Kong. Mereka yang dibenarkan oleh pihak berkuasa tanah besar untuk melawat Macau juga mesti diuji untuk Covid-19 sebelum mereka boleh masuk ke bandar itu.

Kerajaan Hong Kong berkata dalam siaran akhbar Selasa: “Situasi wabak Covid-19 di Hong Kong dan jumlah kes yang disahkan telah sedikit stabil pada bulan Grafik SGP lalu atau lebih, tetapi kekal sangat tidak menentu, dengan kes kelompok tempatan dilaporkan semula baru-baru ini .”

Menurut laman web khusus bandar itu mengenai situasi terkini mengenai Covid-19, Hong Kong mengesahkan enam kes baharu pada hari Selasa, menjadikan jumlah keseluruhan bandar itu kepada 1,094. Daripada jumlah itu, 1,038 telah pun dibenarkan keluar daripada rawatan perubatan, dan 50 sedang dirawat di hospital, dua daripadanya dalam keadaan kritikal. Hong Kong telah mengalami empat kematian akibat penyakit itu.

Berita mengenai kuarantin 14 hari yang dilanjutkan sehingga 7 Julai ini disampaikan oleh Sophia Chan Siu-chee, Setiausaha Makanan dan Kesihatan. Bagi mereka yang tiba dari luar negara, kuarantin wajib 14 hari akan terpakai sehingga 18 September. Larangan tanpa batas ke atas bukan pemastautin terbang ke Hong Kong dari luar negara juga berterusan, kata pegawai kerajaan itu.

Pengecualian daripada kuarantin Hong Kong adalah mungkin untuk “orang yang perjalanannya diperlukan untuk tujuan yang berkaitan dengan operasi pembuatan, [untuk] aktiviti perniagaan atau penyediaan perkhidmatan profesional demi kepentingan pembangunan ekonomi Hong Kong,” kata kenyataan akhbar Isnin dari kerajaan Tempatan.